torsdag 31 maj 2012

LÄSARFRÅGA.

Om man tränar på elitnivå, och man vill gå ner i vikt. Hur gör man då ? UTAN att ta bort kolhydrater ect. Vilket är ditt bästa tips ?

Svar: För det första så tycker jag att du inte ska, som elitidrottare, bara bestämma dig för att gå ner i vikt utan anledning. Oftast ger det dåliga konsekvenser som att du känner dig trött, grinig, orkeslös och du får humörsvängningar, samt att om du tappar i vikt på fel sätt så får inte dina muskler den energi dom behöver och på så sätt blir du sämre tränad(övertränad). Du måste vara medveten om varför du vill göra det. Kanske vill du bli snabbare/uthålligare etc. Sedan tycker jag att vi som elitidrottare inte ska fokusera för mycket på vikten i sig. Utan lägga mer fokus på kroppens muskelmassa & fett %.
Du kan bli smalare och slankare i kroppen genom att tappa fett, dock kanske det inte blir en sådan stor förändring på vågen(beroende på hur mycket du väger från start och hur mycket fett som ligger på kroppen) eftersom du omvandlat fettet till muskler. Muskler väger mer än fett. Men i ett sådant tillfälle så får du "allt i ett". Bättre kondition, starkare muskler och bättre hälsa. Vilket är kanon!
Vill du däremot tappa i vikt så att vågen visar mindre så är det ett underskott i maten som du måste få fram. D.v.s att du måste göra av med mer energi än vad du får i dig. Det kan man göra ett tag som elitidrottare för att få fram bättre kondition och mer spring i benen. Dock går det inte att göra det under en längre period. Då relaterar det till det "dåliga/mindre bra" konsekvenserna. Inget jag föredrar.

Att ändra dina matvanor kan också få dig att tappa i vikt. Det verkar som du inte vill ta bort kolhydrater, vilket är bra. Dock kan man skilja på bra och dåliga kolhydratskällor. Exempelvis så kan du byta ut mat som innehåller vitt mjöl och snabba kolhydrater mot fullkornprodukter som har lågt GI(långsamma kolhydrater) som håller din blodsockernivå mer jämn och det gör att du känner dig mätt under en längre tid och på så sätt försvinner ditt sug efter något smått då och då.
Ett annat tips är att minska lite på kolhydratsintaget på kvällen, alltså till middag och kvällsmål, då du inte gör av med lika mycket energi, och äta lite mer av protein och fett. Proteinet hjälper till att bygga upp musklerna, vilket är exakt vad vi behöver efter träning. Alla former av kött är en perfekt proteinkälla.

Mitt bästa tips är att leva efter en sund livsstil. Jag håller personligen på att lära mig att äta efter LCHQ där HQ = high quality. Ingen diet och ingen energikälla(kolh, protein eller fett) försvinner. Hoppas du har fått lite svar och tips som du velat. Kram.

1 kommentar: